Wednesday, October 1, 2014

Kisah Sedih : Kerana 2 kupang

Edit Posted by with No comments

Assalamu'alaikum..

Aku dapat tahu, harga RON95 akan diturunkan nilai subsidi sebanyak RM 0.20 @ erti kata lain harga minyak naik 2 kupang bermula 12.01 pagi, 2 Oktober 2014.

Aku tak pasti nak react apa, hampir 99% kat fesbuk news feed aku semua keluar cerita yang sama. Harga minyak naik.

Aku pun jelajah dan jelajah lagi... Kat fesbuk aku. Aku pegi kat page Najib Razak, banyak gila post by rakyat kepada PM kita. Banyak aku baca, macam macam post keluar. Yang berdukacita, yang menjadi sarkastik pun ramai.

Makin lama aku baca post post tu, aku tetiba rasa sedih yang amat sangat. Hampir saja nak menangis ni. Kenapalah depa buat macam ni, aku ni dah lah sempit kewangan, bertambah sempit lagi.

Kita ni populasi takdelah kecil sangat, memang kerajaan takkan dapat memantau punya kenaikan harga barang barang lain akibat dari kesan naiknya harga minyak ni.

Kalau naik 2 kupang setelah total, takpelah. Ni naik 2 kupang PER LITER. Laaaaaagii buat aku rasa sedih sangat.

Tahun 2014 ni berapa kalilah depa nak naikkan harga minyak. Sampai hati depa buat aku macam ni......

Depa gaji dah mahai, dapat privilege free macam macam lagi (hasil cakap rakyat, wallahu'alam). Rasa macam tak perlu kut.

Aku nak solat Isya', mengadu kat Allah S.W.T

Wassalam.

Sunday, July 20, 2014

Bersawang, berhabuk

Edit Posted by with No comments
Assalamu'alaikum.

Hoiii !! Blog lama. Bersawang, berhabuk. Uhuk uhuk >.<

Mode : Nostalgia lama kembali. mihmih

Sekian dari gue,
~ f i Q ~

Wednesday, July 3, 2013

National Volunteer Week

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments
Assalamu'alaikum and good day to semua..

Referring to the above title, alkisahnya kawan aku yg cun ni namanya Farah, suka buat kerja volunteer ni. So, Farah pun ajak la semua members group Skype yg Daus created ; Ajib, Daus, Alqaf, Shah, Shafiqah, Nadzirah, Farah, and aku ; utk ke program National Volunteer Week ni pada 29 Jun 2013 (Sabtu). Hanya Nadzirah je tak berapa nak cakna isu-isu dlm Skype sebab dia jarang online. Kami registered under Yayasan Salam.

Ada 4 activities yg disenaraikan. At first kitaorg chose aktiviti menaip utk tolong org-org buta which then will be converted to Braille. Tapi kami cancel aktiviti ni bila dpt tau kena datang awal a week before the official date utk ambil bahan in advance. Tersasarlah sikit expectation kami semua yg thought the activity akan diadakan hanya pada hari kejadian and bukannya kena bawa balik rumah buat macam homework. Plus, utk ambil bahan tersebut agak tidak convenience for some of us atas faktor jarak dan waktu.

Maka kami changed plan tukar activity lain iaitu tanam pokok kat Hutan Pendidikan Bukit Gasing.. sudahnya yg dpt attend activity hanya 5 org dari kami ; aku, Farah, Daus, Alqaf, Shah. Shafiqah tak tahu apa cerita sbb dalam Skype discussion hari-hari terakhir sebelum hari kejadian, dia senyap saja.

Soooo.. here we go ! PIC Yayasan Salam yg selalu contact kitaorg namanya Choki. Okay, he said kat Yayasan Salam, pukul 7 pagi. Aku bangun 5.30 pagi tau ! Haaa.. jangan main2. Aku yg beriya pesan budak2 ni suruh tidur awal hari Jumaat tu, tapi aku tidur lambat juga. Hahahaha.. Sebabnya, mula-mula ingat nak prepare barang2 pagi nanti je e.g. baju salin, kasut salin, sebab diaorg dah pesan suruh bawa manalah tahu nak jalan-jalan lepas program. Tapi aku rasa tak sedap hati, so aku bangun dari pembaringan and siapkan malam tu juga. Selambat-lambat aku tidur pun, bebudak ni lagi lambat ! Hampesss~ Shah takpe la dimahapkan, sebab tunggu Alqaf sampai ke rumah dia. Alqaf bertolak dari Johor kot ! Semangat gila ~ Hahaha

Okay, 5.30 pagi bangun, mandi, siap2, dalam 6.15 pagi keluar rumah bertolak fetch Daus dulu. Sampai depan rumah dia dalam pukul 6.40, 6.45 pagi. Ikutkan takde la jauh sangat, tapi sebab aku bergantung pada Waze semata-mata, mata melilau kiri kanan tengok landmark. Haih..

Okay, bagi Daus drive pulak, dia bawa ikut jalan MRR2, yg sah-sah aku tak familiar langsung. Landmark yg aku cakap aku nak, cuma "tiang pelik" kat Taman Connaught. Aku nak kami lalu situ.. tapi at last miscommunication aku dgn Daus, terpaksa u-turn pulak kan. Nak sampai Yayasan Salam tu, berapa kali u-turn daaa.. Aku penunjuk jalan pun bengong. Ahahaha. Sekali Waze point kat area rumah orang. Memang !@#$%^&*()_+ la kan. Jumpa Shah and Alqaf kat point yg sama.. tak lama lepas tu, Farah pulak sampai. Point yg sama juga ! Nampak tak permainan Waze kat situ ? Herrrmmmmmm..

Okay, bila dah 3 kereta, nak mencari Yayasan Salam 1 hal. Call Choki, bagi direction entah hape-hape je. Sampai aku termarah beliau lah ! Mahap la.. sesungguhnya arahan dia agak tak logik. Dia suruh jadikan AmCorp Mall sebelah kiri kami. Lepas tu nak belok entah mana-mana, cakap akan jumpa roundabout. Aku cakap jumpa simpang empat. Arghhh. Stress aku cakap dgn dia ni ! Berapa banyak kali dah nak u-turn. Tapi at last dgn bantuan dia juga, kami jumpa gak tempat tu. Alhamdulillah..

Dah sampai Yayasan Salam, kami ni kiranya dah lambat la. So kami park tepi jalan, naik semuanya dalam 1 kereta, Myvi Alqaf. Nak pergi Hutan Pendidikan Bukit Gasing tu. Kami follow Choki. Ni lagi satu hal. Ber u-turn lagi kami cari hutan tu, sebabnya si Choki ni tak sure jalan walaupun dah banyak kali pegi. Serious aku confuse ! Last-last kami decide ikut signboard Hutan Pendidikan Bukit Gasing je, dah tak follow si Choki sebab rasa macam mengarut. Dalam cerita aku ni nak sampai destinasi memang banyak u-turn je. Dari aku fetch Daus, sampai nak ke hutan tu. Huh.

Jalan lorong nak naik ke hutan tu, memang la jalan tar. Keliling rumah org pun ada. Tapiiiii... kereta berderet-deret buat jalan jadi sempit ! Memang tempat rekreasi ni.. Aku tak pernah lagi sampai sini, even aku tak pernah dengar pun nama hutan ni dulu. Hehehe.. So, after parking, memula macam lost sikit sebab banyak orang. Rupanya volunteering activity ni bukan Yayasan Salam je yg ada, ada group lain juga e.g. Starbuck and MBPJ.

Sebelum activity start, organizer provide light breakfast dulu kuih-muih + air minum. Then baru briefing, after that angkat cangkul, angkat pokok yg dalam plastik hitam tu and mula panjat. Mula-mula panjat ok la.. Baru tak sampai tengah, dah semput ! Perghhhh penat, mengah, peluh semua ada. Aku punya pokok asyik tersangkut je kat pokok lain, tinggi sangat. Sampai orang belakang aku yg tolong lepaskan setiap kali jadi. Eeeee

Group 1 and Group 2 kena tanam kat menara, kami ni Group 2. So memang panjat lama lah sikit. Dah jumpa point yg ditanda, aku, Farah, Alqaf stop and start tanam. Yg perempuan perhati je, lelaki pulak yg mengcangkul and tanam. Hehehe.. kawasan tu agak bahaya and curam, so Alqaf and a few lelaki lain yg turun. Sementara tu, Shah and Daus dah lepas ke depan dah. Diaorg punya point lagi atas daa..

Okay, settle kat point kami kami meneruskan panjatan sampai ke menara. Jumpa Shah and Daus kat sana. Diaorg pun dah settle. Dekat dengan menara tu ada para kayu yg luas. So semua duduk bertenggek kat situ, lepas penat lelah, ada juga panjat tangga kat menara tu. Kami stay dalam kami berlima je, tak campur dengan group lain pun. Segannnnn ceq. So kami sembang and tangkap-tangkap gambar. Lepas tu organizer dari Yayasan Salam ajak kami pergi kat tempat Spastic Children punya centre sebab sana volunteer tak cukup manpower. Kami sebenarnya plan nak ke tempat lain lepas aktiviti, tapi takpe lah, ikutkan aje ke tempat budak-budak spastik tu. Bukan jauh pun. Plus, follow je diaorg. Turun je bukit, organizer provide nasi lemak. Sedap ! Kitaorg berlima berpicnic atas jalan tar depan rumah org. Memang style habis~ Kat bawah khemah organizer, ramai sgt org.

Okay, kumpul dulu kat Yayasan Salam. Kami baru je keluar kereta, baru je duduk kat laman Yayasan Salam tu, dah nak gerak ke tempat tu. Aiii.. tak sempat nak panas bontot pun. Then kami start kereta masing-masing, Shah+Alqaf, Daus+aku, Farah. Follow punya nak follow.. perghhhh.. org yg sepatutnya kami follow ni bawa kereta tak macam nak drift pulak kan ! Farah try follow laju-laju, Daus apa lagi, ikut gak si Farah ni follow laju-laju, Shah je yg tertinggal. Dah hilang bayangan Myvi purple Alqaf. Last-last lesap dah semuanya...................tinggal asap je....... Farah berhenti tepi jalan followed by Daus, and decide ok dah, dah lost, jom pergi IKEA. Hahahaha.. bagus tak bagusnya kitaorg. heh. Takde pun kitaorg call Choki tu direction nak ke tempat tu. Yelah, kami semua ni tak berapa nak familiar jalan PJ. Haishh so anggap halal je la. Kitaorg proceed dgn plan kitaorg. Apa lagi... mari berjimba ! Yeahhh~ on the way ke Pantai Dalam (cari tempat nak mandi oi.. ketiak hangit), si Choki call tanya mana kitaorg. Setelah di explain yg kitaorg lost and tak boleh catch up, si Daus hasut aku cakap kitaorg pergi kenduri Nadzirah kat Kajang =,=' eh by the way, memang Nadzirah ada jemput pun. Hohoho~

Since Alqaf+Shah dah hilang dari pandangan, so set je la jumpa kat Petronas NPE Pantai Dalam. Daus+aku pulak follow Farah sebab dia yg tau jalan. Rupanya dia pakai Waze jugekkkkk.. hampess! Masa kami follow Farah ni, nasib baik je tak jadi tragedi. Farah lane kiri, Daus+aku lane kanan. And we just right behind Farah je, cuma lane sebelah. Dah la belakang Farah (lane kiri) ada kereta lain. You know what, Farah belok kiri tak bagi signal ! Daus apa lagi, belok gila laaaa. Potong habis. Gamble tak hengat. Dah belok tu, Daus tersasar sikit ke lane bertentangan. And you know what, depan kami lori ! Nasib baik Daus sempat masuk balik lane yg betul. Perasaan aku masa tu pada Farah saat dia belok tak bagi signal macam ni : !@#$%^&*()_+  haaaa macam tu la.

Sampai Petronas, bebudak lelaki ni tak berkenan pulak dah nak mandi situ. So follow Farah pergi masjid berdekatan. Sekali lagi Daus+aku and Alqaf+Shah lost Farah. Bak kata Daus, Farah tak boleh jadi lead. Nasib baik Shah+Alqaf dapat jumpa balik Farah ni. Kitaorg gamble je la mandi kat masjid. Haaa freshhhh.

Sampai IKEA, makan meatball dulu. Setel lunch, pegi e@curve kitaorg tengok movie White House Down, seriously best ! Berdebar and kelakar. Saya suka saya suka ! *muka bajet Mei Mei* lepas tu dinner kat Restoran Vicchuda. Setel solat Maghrib kat Masjid Kuning Kota Damansara tuh, baru la kami berpisah semuanya. Dari hari gelap sampai hari gelap semula baru la kami balik.. memang penat. Tapi best ! Banyak je benda mengarut-mengarut and funny jadi.. hahaha

Ini lah hasil jimba kami dari subuh sampai isya'. Haaa tengok dengan mata terbuntang luas tau !


Masih kat Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Gambar atas kiri : Daus
Gambar bawah kiri : Alqaf, aku, Daus
Gambar atas kanan : Shah, Farah




Kat Hutan Pendidikan Bukit Gasing + The Curve
Gambar atas kiri : Kami berlima =)
Gambar atas kanan : Farah, aku
Gambar tengah : Daus senget berdoa dlm hutan
Gambar bawah kiri : Alqaf, Shah

Sekian, adiossss =)

Hope boleh gather lagi dengan korang.

Daaaaa, take care !

p/s : roadtax kereta aku dah mati, alhamdulillah tak jadi apa-apa sepanjang kejadian tak diingini. Hahaha


Yang gembira,
Nur Syafiqah



Thursday, June 20, 2013

Mistake

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments
Assalamu'alaikum and a good day to you and to me as well,

Ok. Kali ni kita bercerita pasal kesilapan atau kata omputeh nya mistake. Daripada mistake, kita learn something yang valuable which akan beri kesan kepada the rest of our lives. Maksudnya, kita akan take note apa yang telah kita alami akibat dari mistake itu.

If..

..and if..

you ever do the mistake AGAIN, then it is not called mistake anymore. For second time *and onward maybe* , it is called as our fault. Haaaa.. sebab apa? Dah belajor dari mistake tapi tak reti-reti nak faham dan beringat dan amalkan juga apa yg dah dipelajari.

Ha padan mukalah, if the consequence of the fault kita sendiri tu menyakitkan kita. Perlu salahkan siapa? Salahkan orang yg menyakiti kita? Nehi, nehi.. Tunjuk kat diri sendiri.

Salah diri sendiri !


It's your fault, neither him nor her

Yang terkilan,
Nur Syafiqah

Tuesday, December 18, 2012

Aku tengah ada mood nak tulis blog

Edit Posted by ~ f i Q ~ with 2 comments
.. tapi masalahnya tak ada idea !!! tekanan jiwa~ huh. dan aku juga laparlah.

Saturday, August 11, 2012

Petua : Mengecilkan liang pori pada wajah

Edit Posted by ~ f i Q ~ with 2 comments

Assalamu'alaikum and morning all..

Ok, aku baru lepas meng-gugel-kan macam mana nak kecilkan liang pori pada wajah. Sebenarnya, ni second time aku cari pasal ni. Sebab? Liang pori pada wajahku besar laaaa... ;(   *agak mengganggu pandangan mata tapi takde la beriya and taksub giler kan*

So, I want to share something lah with you all and utk diri sendiri of course, walaupun belum pernah cuba. Tapi akan dicuba. Bila nak cuba tu yg wallahu'alam.... malas dengan rajin je ceritanya. Dari pembacaan aku, jadi aku rasa cara terbaiknya :

1. Steamkan muka sendiri dalam 15 minit dengan mengambil besen, bubuh air panas dan tutup kepala dengan towel supaya wap-wap tu tak merebak kat luar. Bagi kena muka saja. Tujuannya nak buka liang pori pada wajah sehabis-habisnya. Fuh! 

2. Kemudian, cuci muka dengan facial cleanser. 

3. Pakai Toner @ Penyegar yang sejuk dengan tisu muka untuk tutup dan kecilkan liang roma. Nak best try bubuh ice cube jom? Ice cube sesuai untuk kecilkan liang pori tu..

4. Pakai scrub 2 @ 3 kali dalam seminggu. Lepas pakai srub je tempek mask. Mask ni pula aku rasa boleh cuba 2 cara :

a. clay mask. Selain kecilkan pori boleh juga untuk tanggalkan blackhead and whitehead. Boleh cari katfarmasi or mana-mana tempatlah yg korang rasa ada  *aku pun tak tahu apa menatang clay mask ni tapi depa kata ada brand Mary Kay Botanical Mask la, ada Khiels la, yg ni tentulah berduettt kan*

b. Yang ini cara 'orang kampung' sikit. Ambil 2 sudu mayonese + perahan lemon. Then, sapukan pada wajah sebagai masker dan juga sebagai pelembap wajah.


Ahaaa.. itu sajalah ceritanya hari ni. Gonna try someday. Hehehe.. Ada bran? Siapa rasa nak cuba, I wish all the best :D


Sunday, August 5, 2012

Petua : Menghilangkan 'sunburn' di muka

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments

Assalamu'alaikum.. Hari ni saja aku buang tabiat nak share petua yang aku baca dari internet. Rupanya banyak je barang-barang di rumah *sudah confirm murah* berbanding dengan produk yang dah ready kat pasaran.

Korang mesti pernah rasa kan 'sunburn' terutama sekali lepas balik dari pantai.. mandi laut. Perghhh! Pedih aw aw aku rasa. Nak pegang pun 'terasa' bangat. Warna muka pula macam kena bakar.. macam kena panggang pun ada. Jadi di sini, petua nak hilangkan 'sunburn' ni :

1. Ambil sebiji tomato dan belah dua.

2. Ambil separuh biji tomato yang telah dipotong tadi dan picit buah tomato perlahan-lahan. Lepas tu tekapkan perlahan-lahan kat seluruh muka. Bukannya apa.. dah la muka tengah pedih aw aw, so buatlah perlahan-lahan takut sakit.

3. Masa tekap kat muka ni, mungkin ada masanya korang rasa kulit korang gatal. Tapi, awas! Sila tahan diri dan jangan garu. Ok?

4.  Biarkan sehingga betul-betul kering. Kemudian, bilas dengan air biasa.

5. Bila dah bersih, ambil air sejuk dalam peti ais @ ais ketul yang jadi air sejuk *mau yang sejuk gilerrr punya tuh* then lalukan air tu di muka. Buat sampai air sejuk habis.

6. Dah siap, air kat muka tu jangan dilap. Biarkan kering sendiri di muka.

7. Dah habis!

Keberhasilannya, wallahu'alam.. Aku tak pernah buat lagi benda alah ni. Almaklumlah, pantai pun aku jarang2 pergi. Khemah2 ni pun jarang. Tapi InsyaAllah aku akan cuba petua ni kalau jadi kat aku.

Kalau korang pernah cuba, share2 lah yek experience korang? :D

Tomato yang chumel
Adios :)