Friday, December 16, 2011

Agoogooogoo~

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments
Assalamu'alaikum and a very good day to everyone! Yeeeehaaa~ *cowgirl mood but I don't have any cow*

Okay, first of all aku nak express yang aku TERLALU LEGA setelah present latihan industri (LI) kepada pensyarah yang datang melawat. Kawasan sekitar tempat aku LI ni telah dipertanggungjawabkan kepada Dr. Tuty Asmawaty binti Abdul Kadir. Memang santai, tak berat, and happy je masa present, but nervous still ada, tak tengok buku log + draft report sebab kena hantar selepas tamat LI. Aku yang jadi terlalu lega ni sebab:

1) aku belum siap report + buku log ada lagi yang tak diisi..hehehe..

2) a few days before presentation day aku sangat serabut dalam urusan mencari kerja. Maka aku stop, take a break untuk fokus kepada presentation day nanti. But, of course lah mood fokus aku hilang kan sebab I still want to continue hunting jobs! Feeling masa tu upset.

Tu lah rasanya jadi penyebab kenapa rasa lapang dada dan lega gila. Alhamdulillah, presentation berjalan lancar =) habis saja presentation, aku hantar Dr. Tuty ke Kelana Jaya stesen sebab beliau nak pergi ke KL Sentral melawat orang sakit kat mana aku pun tak pasti. Memandangkan hujan, jadi beliau terus nak pulang ke hotel di KLCC. Naik dari Kelana Jaya stesen juga. Okay, tamat.

On the way back to Bandar Utama, I called my housemate Cik Nadzirah mengenai ayahnya yang sakit sebab jam 5 pagi 14 Disember 2011 dia bergegas dengan adik dia ke Hospital Ampang. Ayahnya sesak nafas. Katanya dalam pukul 8, 9 pagi sudah stabil. Alhamdulillah.. Tapi aku suruh dia stay situ sampai ayahnya betul-betul okay. Ayahnya still needs oxygen support.

Masa aku tengah isi minyak kat Petronas, masuk saja kereta aku dapat SMS Cik Nadzirah kata ayahnya dah tak ada. Terkejut! Innalillahiwainnailahiroji'un.. Then, setelah pakat-pakat dengan housemate lagi satu + our chinese friends, Miss Chen Ning and Miss Abigail kitaorang decide nak terus saja pergi ke Kajang, rumah nenek Cik Nad sebab semua berkumpul situ. Sementara nak ambil budak-budak ni kat rumah dan ofis, traffic jam teruk gila! Sebab hujan I guess. Dah makan masa di situ.

Sampai Kajang, peluk Cik Nad, adiknya Cik Sara menangis kedua-duanya. Kami sebagai kawan-kawan hanya mampu memujuk sekejap hati-hati mereka yang baru kehilangan satu nikmat Allah. Ya, ayah adalah satu nikmat Allah untuk anak-anak yang tidak ternilai harganya. Ayahlah yang menjaga, melindung, memberi, mendidik, menyayangi, mengasihi dan berbagai-bagai 'me' lagi lah. Dan aku tak terbayang macam mana kalau aku yang berada di tempat mereka... Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat ayah housemate aku, Cik Nadzirah. Al-Fatihah....

Pulang saja dari Kajang, dah pukul 12++ tengah malam. Esoknya aku ada interview di Menara TM pukul 2 petang. Park kereta kat Kelana Jaya stesen dan naik LRT ke Kerinchi. Tunggu punya tunggu, pukul 4 jugalah baru interview sebab ramai dan lama. Jumpa kawan-kawan UMP yang apply sekali sebab kami pakat bersama. Hehehe.. Ada Cik Dhiya, Cik Farah Abdullah, Cik Athirah, Faris yang memang pergi sekali dengan aku dari awal, sebab kitaorang dari tempat yang sama.

Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Agak sempoi dan santai semua interviewer. Tak apalah, harapan aku tak tinggi tapi aku bersyukur kalau ini rezeki aku walaupun leasing. Balik saja interview, ambil laptop kat ofis, terus balik rumah. Solat Asar, Maghrib, dan terus bersiap untuk ke majlis tahlil rumah Cik Nadzirah. Makan dia, perrghhh.. tip top! Kelas kata ku~ sedap =)

Dalam hampir pukul 11 baru bertolak semula ke Bandar Utama. On the way back, traffic jam dekat Bangsar. Kitaorang yang ada dalam kereta musykil kenapa sesak waktu macam ni. Sekali kau, bila dah tahu kenapa sesak memang nak maki sesaja. Yalah, mana taknya, nak repair jalan punyalah jauh ke depan lagi, tapi dah sekat jalan dari awal. Kalau ikut yang dia sekat tu, orang tak berpeluang pun nak masuk ke Kerinchi Link. Tapi aku masuk celah-celah kon tu. Sebab aku tak suka nak lalu jalan bawah sebab memang confirm sesak sebab memang aku selalu nampak sesak setiap kali lalu situ dan sebab-sebab lain yang munsabah.

Lepas tu dia sekat dengan kon from 4 lanes jadi 1 lane. Macam mana la tak jadi bottleneck dah kalau macam itu. Memang bengong gila! From what I observe, yang nak repair jalan kat tengah, secoet je tempatnya, tapi ruang yang dia ambil tu besar gila! Tak padan dengan kawasan kerja dia. Orang macam ni lah nak kata bengong tak bengong. Tak pasal-pasal sesak, masa orang lain terbuang. Aku dah mengantuk sangat dah ni. Haissshhh~ bengang aku! 

Pukul 12 tengah malam juga lah sampai rumah. Mengantukkkkkk. Pagi ni nak pergi kerja rasa malas gila. Macam nak rehat saja kat rumah. Tapi petang ni ada pula interview kat Wisma BU8, saja nak mencuba nasib kat pelbagai tempat. Masih tak putus asa lagi. Hehehe.. Sebab malas benor, pukul 9.21 pagi aku sampai ofis. Penat semalam masih terasa. Huhuhu..

Next Monday ada lagi 1 interview kat Grand Season Avenue. Apa-apa pun, doakan saya ya kawan-kawan agar berjaya mana-mana dan menjadi rezeki saya. Terima kasih.... ^___^

Sekarang aku - malas, penat, mengantuk.

Haa.. macam inilah aku. Chomey kan? Ihiks~ Gemok macam ni gak ;D
Sekian. Daaa~

Friday, December 9, 2011

What a Day!

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments
Salam Jumaat bertarikh 9 Disember 2011 and a very good day to everyone!

Okay, hari ni tetiba mood aku datang untuk ber-blog. Sebab apa? Aku tak pasti. Tapi..... masalahnya tak ada idea nak ber-blog apa ni. Ish. Takpelah, aku cerita je lah apa jadi kat aku hari ni.

Pagi-pagi bangun macam biasa, siap-siap, pakai baju kemeja baru beli *beli kat Jusco tu tau! Tu pun tengah tersedak-sedak duit aku*, seluar slack hitam dan tudung hitam lama. Make up sikit apa yang termampu, bawa fail, barang-barang peribadi e.g. purse, handphone, and then sumbat segala-galanya dalam beg besar yang talinya berat kepunyaan rakan rumah aku, Cik Nadzirah a.k.a beg pinjam. Hehe.. aku tak ada beg jalan yang sesuai untuk travel. Masih tak berkemampuan. Huhuh.. sedih je rasa ;(

Ni la baju baru ceq. 39 hengget ja.. kopak.. kopak..
Okay, sambung. Eh, aku nak pergi mana ni? Bawa fail bagai.. Oooohh, aku nak pergi interview rupanya. Hohoho~ Interview di HP Tower, Damansara Heights. Secara terus terangnya, mental aku tidaklah begitu bersedia nak menghadapi interview ni. Sebab, aku tanya pada orang yang arrange interview ni untuk aku, Cik/Puan Sri Indah namanya *unik kan nama beliau?* yang interview ni untuk position apa. Tersedak eden bila dia cakap Project Manager. When the hell lah pula aku apply untuk Project Manager ni? Hish. Gusarlah juga kan.. Faris, kawan UMP dan juga kawan se-LI aku, cakap pergi je. Cuba. Mana tahu nak jadi rezeki.. Hurm..

Ikut rasa hati memang tak mahu je pergi. Tapi masalahnya, aku dah RSVP yang aku akan datang *tu sebelum aku dapat tanya pasal position apa*. Dalam hati aku, tak apalah, pergi sajalah. Cuba nasib. Tak apalah lari bidang pun, yang aku fikirkan sekarang ni kalau dia bagi gaji 3K memang aku ambil. Yes, aku mata duitan! Hahaha.. tapi aku ada reason sendiri la, yang mana lebih kepada family =)

Aku cerita pada si dia yang ku chenta ni. Dia kata kalau dia, dia tak pergi dah sebab bukan apa yang dia nak. Tapi aku cakap, mungkin Cik/Puan Sri Indah tu silap ke.. who knows.. kan kan kan? Tapi dia kata then tak apalah, pergilah. Tak salah mencuba. Cuma rugi minyak je la. Hehe..

Maka aku pun memandu kereta Iswara putih aku yang dah tak basuh berbulan-bulan dan jelas kotorannya, pergi ke Damansara Heights a.k.a Bukit Damansara. Mula-mula aku a little bit confuse jalan dia. Bersimpang siur sudah semestinya.. Kalau tak banyak simpang, bukan KL lah tu namanya. Aku pusing jaauuuuuuuhhhh sikit bila dah sampai Pusat Bandar Damansara. Bawa slow dari biasa. Pemandu yang hon aku pun banyak, atas sebab-sebab tertentu, contohnya jalan yang ada 3 lanes, aku stay on left lane, sekali terjumpa sign board yang memerlukan aku masuk simpang kanan. Terus signal terus masuk. Memang punca hon lah kan. Rasa nak jerit, "Woi ! Aku nak cari tempat la. Kecoh je" tapi tak terkeluar. Dalam hati saja. Cari HP Tower saja pun dah penat. Haishh.. sabar sajalah.

Interview pukul 10. Dalam 9.46 pagi aku sampai HP Tower. Parking pula nak cari. Dengan silap parking kat lot yang dah di-reserved. Fuh, keluar kereta berpeluh sikit. Okay, dah settle register apa semua, dah bersalam dengan Cik/Puan Sri Indah, maka pergilah interview.

Pasal interview session ni, alhamdulillah, jangkaan aku tepat. Bukan untuk Project Manager. Dan juga bukan untuk positions yang aku apply kepada HP. Positions yang aku applied; IT Developer dan Cisco Network Engineer. Tapi sesi tu untuk position Junior Technology Specialist. At least bagi aku, tak lari lah bidang pun. Sepanjang interview berjalan, aku tak rasa aku doing well sebab ada banyak part yang aku "mmmmm" and mumble entah hape-hape entah. Aku tak tahulah apa aku mengarut dan aku rasa macam tak dapat je. Sedih kan? =(  Nervous you! Jammed otak I.. Tak apalah, Allah lebih mengetahui dan lebih mendengar. Kalau ditakdirkan ini rezeki aku, alhamdulillah.. Kalau bukan, redha dan pasrah saja.

Habis saja interview, terus balik ke ofis ni ha, kat Damansara Perdana. LI kat sini. Penat memang terasa. Lepas tu tak sempat bontot aku nak panas, ada orang masuk tanya, "Sapa kereta nombor 2713?" Aku blur. Terus jawab, "Bukan 2713, 7213". Dia cakap cepat suruh alihkan kereta *aku buat double parking. Iyalah, waktu-waktu pukul 11 pagi confirmlah takde parking kosong. Sini hotspot woo* sebab polis nak saman. Haish, bergegas pula turun alihkan kereta. Ofis tingkat 3 kau! Fuh. Penatnya lagi.. Adey. Thanks to uncle kedai kereta kat bawah ofis yang maklumkan hal ni. Kalau tak, melayang lagi duit-duit meninggalkan aku nak membayar saman polis tu pula. Pusing punya pusing, barulah jumpa satu parking lot kosong. Cuma kena jalan jauh sikit. Tu takpe dah, alhamdulillah.. nasib baik ada juga kosong. Pasal bayar parking aku tak perlu risau sebab aku ada pas bulanan. Huhu..

Naik ofis, panggil Cik Aziah, budak LI juga kat ofis aku tapi dari UTHM *skandal si Faris. Ahihihi* untuk pergi beli makan. Niat asal nak menalipon je kat bawah masa jalan balik dari parking tu. Tapi bateri kong pula.. so kena naik atas balik. Penat lagi. Aduh.. What a day betul la!

Aku laparrrr... tapi mengantuk, tapi tak terasa nak makan nasi. Sudahnya beli buah jambu uncle lori putih tu sudeyyy~ Penat masih tak hilang. Nak tidur pula tak boleh. Maybe there's something bothering me, but tak sure apakah ia.

Okay, tu je lah aku ber-blog hari ni. Tata. Take care guys~

Teettt... teeet.. teeet.. *Phone engage*