Saturday, August 11, 2012

Petua : Mengecilkan liang pori pada wajah

Edit Posted by ~ f i Q ~ with 2 comments

Assalamu'alaikum and morning all..

Ok, aku baru lepas meng-gugel-kan macam mana nak kecilkan liang pori pada wajah. Sebenarnya, ni second time aku cari pasal ni. Sebab? Liang pori pada wajahku besar laaaa... ;(   *agak mengganggu pandangan mata tapi takde la beriya and taksub giler kan*

So, I want to share something lah with you all and utk diri sendiri of course, walaupun belum pernah cuba. Tapi akan dicuba. Bila nak cuba tu yg wallahu'alam.... malas dengan rajin je ceritanya. Dari pembacaan aku, jadi aku rasa cara terbaiknya :

1. Steamkan muka sendiri dalam 15 minit dengan mengambil besen, bubuh air panas dan tutup kepala dengan towel supaya wap-wap tu tak merebak kat luar. Bagi kena muka saja. Tujuannya nak buka liang pori pada wajah sehabis-habisnya. Fuh! 

2. Kemudian, cuci muka dengan facial cleanser. 

3. Pakai Toner @ Penyegar yang sejuk dengan tisu muka untuk tutup dan kecilkan liang roma. Nak best try bubuh ice cube jom? Ice cube sesuai untuk kecilkan liang pori tu..

4. Pakai scrub 2 @ 3 kali dalam seminggu. Lepas pakai srub je tempek mask. Mask ni pula aku rasa boleh cuba 2 cara :

a. clay mask. Selain kecilkan pori boleh juga untuk tanggalkan blackhead and whitehead. Boleh cari katfarmasi or mana-mana tempatlah yg korang rasa ada  *aku pun tak tahu apa menatang clay mask ni tapi depa kata ada brand Mary Kay Botanical Mask la, ada Khiels la, yg ni tentulah berduettt kan*

b. Yang ini cara 'orang kampung' sikit. Ambil 2 sudu mayonese + perahan lemon. Then, sapukan pada wajah sebagai masker dan juga sebagai pelembap wajah.


Ahaaa.. itu sajalah ceritanya hari ni. Gonna try someday. Hehehe.. Ada bran? Siapa rasa nak cuba, I wish all the best :D


Sunday, August 5, 2012

Petua : Menghilangkan 'sunburn' di muka

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments

Assalamu'alaikum.. Hari ni saja aku buang tabiat nak share petua yang aku baca dari internet. Rupanya banyak je barang-barang di rumah *sudah confirm murah* berbanding dengan produk yang dah ready kat pasaran.

Korang mesti pernah rasa kan 'sunburn' terutama sekali lepas balik dari pantai.. mandi laut. Perghhh! Pedih aw aw aku rasa. Nak pegang pun 'terasa' bangat. Warna muka pula macam kena bakar.. macam kena panggang pun ada. Jadi di sini, petua nak hilangkan 'sunburn' ni :

1. Ambil sebiji tomato dan belah dua.

2. Ambil separuh biji tomato yang telah dipotong tadi dan picit buah tomato perlahan-lahan. Lepas tu tekapkan perlahan-lahan kat seluruh muka. Bukannya apa.. dah la muka tengah pedih aw aw, so buatlah perlahan-lahan takut sakit.

3. Masa tekap kat muka ni, mungkin ada masanya korang rasa kulit korang gatal. Tapi, awas! Sila tahan diri dan jangan garu. Ok?

4.  Biarkan sehingga betul-betul kering. Kemudian, bilas dengan air biasa.

5. Bila dah bersih, ambil air sejuk dalam peti ais @ ais ketul yang jadi air sejuk *mau yang sejuk gilerrr punya tuh* then lalukan air tu di muka. Buat sampai air sejuk habis.

6. Dah siap, air kat muka tu jangan dilap. Biarkan kering sendiri di muka.

7. Dah habis!

Keberhasilannya, wallahu'alam.. Aku tak pernah buat lagi benda alah ni. Almaklumlah, pantai pun aku jarang2 pergi. Khemah2 ni pun jarang. Tapi InsyaAllah aku akan cuba petua ni kalau jadi kat aku.

Kalau korang pernah cuba, share2 lah yek experience korang? :D

Tomato yang chumel
Adios :)