Tuesday, May 17, 2011

Demi mu PSM..

Edit Posted by ~ f i Q ~ with No comments
Apa itu PSM? Projek Sarjana Muda laaaa.. a.k.a FYP.

Bila bercerita pasal PSM, semua orang cuak. Bila bercerita pasal PSM, senior-senior pesan suruh buat awal, takut tak sempat. Well, perasaan mahu buat awal memang aku ada. Tapi tak terbuat-buat juga sudahnya. Bertangguh-tangguh. Sampailah bulan 5. Aku ada 4 bulan free masa tu. Aku buat apa je untuk develop system aku? Header je.. Ni kira last minute punya kerjalah.

Presentation PSM telah diumumkan 16/5/2011 hari Isnin. Dan aku mula betul bekerja awal bulan 5. Hebat tak aku? Orang lain bulan Januari dah start. Aku bulan Mei. Memang confirm lah markah aku antara yang 'terhebat' lah di alam fana ni. Tapi aku sentiasa berdoa dalam hati agar dipermudahkan-Nya walaupun usaha tu kureng sikit.

Bila bahang PSM semakin terasa panas, aku gandakan kerja aku lagi. Aku selalu merantau ke FSK 3 tempat orang buat PSM. Jauh aku berjalan dari KK4. Hari Sabtu minggu sebelum tu dari pagi sampai ke petang aku bekerja buat PSM non-stop. Eh! No no no.. dari pagi sampai ke pagi esoknya.. Lepas tu tidur kejap sebab dah terlalu penat dan tak boleh berfikir dengan betul lagi, and terus sambung kerja. Kerja, kerja, kerja lagi... demi menyiapkan PSM aku yang hancus! Penat memang penat.. Penat gila dan sangat~

Aku teruskan juga buat PSM walaupun harapan tu dah nampak tipis. Aku tak kisah makan, aku tak kisah mandi, aku tak kisah tidur. Dah tak ada feeling nak makan, mandi, tidur. Tak mandi lebih dari 24 jam. Sekali makan, itulah breakfast, itulah lunch, itulah dinner dan itulah juga supper. Sampai masuk angin perut aku. Gara-gara mahu juga siapkan PSM aku. Aku teruskan lagi.. dan masih terus bekerja untuk PSM sebab masa dah terlalu suntuk. Aku dah tak kisah orang nak kata apa pasal aku, asalkan PSM aku berjalan.

Sana sini aku tanya orang minta tolong dalam PSM aku, minta tunjuk ajar dan tengokkan. Kalau tak ada mereka, tak tahulah apa jadi pada PSM aku.... Dari sini, baru aku tahu siapa kawan yang sanggup susah bersama-sama dengan kita atau pun tidak, walaupun mereka pun ada juga kerja sendiri. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Dari sini juga, kerana PSM, aku dapat ramai kenalan baru ;)



Hari Ahad aku semakin tertekan. Esok dah nak present. Aku betul-betul hampir putus asa. Selalu aku macam tu. Hampir-hampir putus asa tapi tetap masih bertahan. Dah nyawa-nyawa ikan. Tapi masih bertahan. Ada beberapa kawan aku yang dah menangis kerana PSM. Aku tetap utuh, tak menangis. Teruskan lagi buat walaupun dah nak putus asa. Bila berdoa, aku betul-betul minta pada-Nya permudahkan urusan PSM aku. Waktu itulah baru aku nak bergenang air mata.. Terasa berat benar beban di bahu dan hati aku.

Hari Isnin dah tiba.. Aku yakin semua final year student yang ambil PSM rasa dup dap dup dap.. Macam mana aku tahu? Sebab aku pun macam itu. Pagi-pagi sudah kelam kabut. Huhuhu.. Dalam kereta Cik Wani on the way ke Astaka, tempat presentation PSM aku sempat lagi buka Adobe Dreamweaver CS4 taip coding. Wuuuu.. Gigih tak aku?

Masuk dalam Astaka lekat poster di board, alas meja dengan kain batik *itu je yang aku mampu. Aku orang kampung je* dan buka laptop. Menanti evaluator. Lambatnya rasa... Aku nak cepat habis. Sesekali aku merayau melihat booth orang lain. Ada booth yang berjiran dah kena present Cuak! Masa tu lah nak sakit kepala, sakit perut and bagai lagi. Haish... Si dia yang ku chenta ada jenguk-jenguk karnival PSM. Bila aku cakap cuak, kena bebel fule ;( Huhuhu..

Reda sekejap sakit kepala aku. Setelah lama menanti, evaluators aku Puan Roslina Sidek dan Prof. Wan Maseri datang juga. Waktu nak mula present tu tiba-tiba sakit kepala datang balik. Aduiihhh.. So, aku present dengan apa adanya. Yang termampu dek aku. Usaha dan kerja aku. Alhamdulillah.. selesai dengan pantasnya. Cik Wani boothnya sebelah aku je. Dia cakap aku present kejap je. Tapi aku yang bercakap ni.. rasa lama gila! Huhuhu..

Memang system aku tak perfect, banyak lobang-lobang nya. Aku budak network tapi buat PSM based on software punya things. Jadi, mereka consider. Bersyukur sangat dapat evaluator yang memahami. Tapi markah tak tahulah aku.. risau! Kata Prof. Wan Maseri,

"Kalau ikutkan nak komen pasal you punya system, mmg ada. Tp memandangkan you student SN, so it's not fair for you."

"So, macam mana? you rasa senang ke susah programming?"

Kata Puan Roslina Sidek pula,

"It is a good effort."

Aku memang dari awal sudah menerima dengan hati yang terbuka apa yang bakal dikatakan oleh evaluators. Jadi, lepas habis present, aku terus jadi macam ni....


Senyum sokmo! Aku sukaaaaa.. aku legaaaaaaaaaaa sangat. Orang pun tegur aku muka bahagia ;p Ibarat kata Cik Farah Abdullah, bila habis je present terasa beban tahun 3 tu jatuh dari bahu kita. Benar, terasa beban hilang. Alhamdulillah, lega sangat-sangat walaupun PSM kita tak bombastic and semua tic tic lah macam orang expert.

Seberat mana pun ujian, kita tetap boleh redah. Kita tetap akan berjaya laluinya, lepasi ujian tu. Allah S.W.T dah pun menjanjikan pada hamba-Nya. Dia tak akan memberi sesuatu ujian jika Dia tahu hamba-Nya tak mampu menghadapinya. Yang penting, ada kesabaran. Bertahanlah.

Apa-apa pun, masa aku dah pun lepas. Lepas ni, junior-junior pula. Hehehe.. Aku cerita ni sebab aku mahu jadikan kenangan merasa buat PSM.

Dari aku untuk :

- Cik Farah Abdullah.. terima kasih sebab push aku buat PSM. Terima kasih sebab banyak tolong aku dalam development process system aku. Terima kasih tak terhingga.

- Si dia yang ku chenta Samsuri Nasrudi.. terima kasih banyak bagi moral support. Bila masa benar-benar memerlukan seseorang, kamu ada. Walaupun tak banyak tengokkan coding, tapi tetap ada bersama saya. Stay by my side ;) Teringat lagi kata-kata kamu masa karnival PSM,

"Jangan salahkan PSM. Salahkan diri sendiri. Siapa suruh buat lambat?"

Uuuuu.. kena bebel ;(

- Cik Afifah Mazukee dan Syafiq Johari.. thank you bagi contoh coding korang untuk certain parts ;)

- Solihin.. terima kasih tolong tengokkan coding aku and betulkan and tunjukkan aku. Terima kasih banyak-banyak.

- Abdul Hadi, Shafwan Radzi, Adam Kamel, dan Abang Fairul.. thank you tolong tengokkan masalah system aku dan banyak bagi suggestion dan tolong tengokkan apa yang patut. Korang ni kira expert-expert lah. Terbayek! ;D


Sekian, dari Cik Dandelion yang chumey ;p